Dr i teologi för att förstå Kristus?

Postat: 16 december, 2013 av Jonas Nordén i Bibeln, Lärjungaskap, Reflektioner

Ganska ofta i den kristna debatten gällande läror och frågor som rör kristen tro, Bibeln och hur man ska leva som kristen är känslan att det blir väldigt intellektuellt högtravande. Inte minst gäller detta artiklar och inlägg från vår förre samt blivande ärkebiskop i Svenska kyrkan.
Missförstå mig inte nu, jag är själv utbildad teolog och gillar att tron också får bli intellektuellt granskad och uttryckt – men det kan också vara så att vi alltför ofta krånglar till det hela på tok för mycket. Vi försöker uttrycka det som egentligen är tämligen enkla sanningar, med så mycket djup, tankar och bilder att vi till sist riskerar att gå miste om det viktiga. Jag menar, när Jesus säger att han är ”vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig” (Joh 14:6), så är det ju ett exempel på en ganska enkel sanning. Inte sant? Han uttrycker det så enkelt för att det inte ska gå att ta miste. Han antingen är det han säger sig vara, eller är han det inte. Någon medelväg som vi kan fundera fram finns det knappast utrymme för. Eller när Paulus skriver: ”Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst” (Rom 10:9), så är det också en väldigt enkel sanning. Den som tror och bekänner blir räddad. Den som inte gör det blir det inte. Punkt.

Jag är fullständigt övertygad om att det är och ska vara lätt att tro och lätt att få reda på ”hemligheten” i Guds evangelium. Det har anförtrotts inte i första hand åt ”de kloka och lärda”, utan åt helt vanliga människor som du och jag. De tolv första lärjungarna var simpla män, flera av dem fiskare. Inte hade de någon högutbildad karriär eller fin titel på sitt CV. Man ska inte behöva vara Dr i teologi för att förstå Kristus och de kristna sanningarna. Bibeln är en lättillgänglig bok för den som vill läsa som det står, tro som det står och göra som det står. Och det är min erfarenhet att det är precis i den enkelheten som Kristus uppenbarar sig.

Det är ju faktiskt lite av en paradox att en kyrka utbildar sina ledare och bara anställer sådan till högre poster som har Doktors-grad, när Gud har gjort ”den här världens visdom till dårskap” och utvalt det som var dåraktigt för världen ”för att låta de visa stå där med skam” (1 Kor 1:20, 27). Nej, jag argumenterar inte för att präster och pastorer ska vara outbildade, men jag menar verkligen att var och en av oss kan komma åt Guds hemligheter och sanningar. Detta eftersom det inte är något som går att läsa eller tänka sig till utan är ren och skär uppenbarelse – givet till oss så att vi alla kan förstå det, ta det till oss och leva och dö på det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s