De fem tjänstegåvorna del IV – herde och lärare

Postat: 22 november, 2013 av olofedsinger i Reflektioner

I grundtexten till Paulus uppräkning av de fem tjänstegåvorna (se Ef 4:11) tycks herden och läraren i någon mening vara sammanbuntade. Detta innebär inte att de är identiska med varandra, men det tycks ändå vara så att de på något sätt är tänkta att fungera tillsammans.

Till den bibliska herdegåvan hör uppgifter som att gå före och/eller tillsammans med hjorden (församlingen) för att ge den vägledning, skydd och näring. Det är en utpräglad omsorgsgåva, som sätter den enskilda individen i främsta rummet. Ett typexempel på en herde kan därför vara en själavårdare eller en väl fungerande hemgruppsledare.

Till den ofta närbesläktade lärargåvan hör att i förkunnelsen ge vidare av det man själv har fått möjligheten att upptäcka – dels genom bibelstudier, dels genom sin personliga vandring med Herren. Robert Clinton skriver att lärargåvan ”syftar på kapaciteten att uttrycka Guds sanning på ett sådant sätt att den blir klargjord, förklarad och uppenbarad, så att det är mycket troligt att den förstås och kan tillämpas i [vardags]livet”.

Även om både herden och läraren ska ses som distinkta gåvor kan de alltså komplettera varandra på ett särskilt sätt. Den bibliska herdefunktionen måste alltid tänkas samman med en lärarfunktion. Annars riskerar den att förvandlas till en inomvärldslig och ofta sentimental ”tycka synd om”-funktion – fjärran från det robusta själavårdsideal som träder fram i Guds ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s