De fem tjänstegåvorna del I – apostel

Postat: 16 november, 2013 av olofedsinger i Gåvor & Tjänster

I Efesierbrevets fjärde kapitel undervisar Paulus om de fem så kallade tjänstegåvorna. Det är gåvor som har blivit givna till den kristna församlingen, och som ofta är förknippade med någon form av ledarskapsfunktion i Guds rike. Paulus skriver:

Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare. De skulle utrusta de heliga till att utföra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp, tills vi alla når fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, till ett sådant mått av manlig mognad att vi blir helt uppfyllda av Kristus” (Ef 4:11-13).

Syftet med dessa gåvor är alltså att ”utrusta de heliga till att utföra sin tjänst”, och de står i centrum av Guds strategi för att mobilisera Guds folk för missionsuppdraget. I denna artikelserie tänkte jag därför försöka mig på en kortfattad sammanfattning av hur dessa gåvor kan fungera i den kristna församlingen, och jag börjar med nummer ett Paulus lista: aposteln.

Bibeln talar om apostlar på åtminstone två olika ”nivåer”. Primärt, skulle man kunna säga, syftar ordet på Jesu närmaste krets av lärjungar – på grundpelarna i den tidiga kyrkan. För dessa gäller också särskilda kriterier, till exempel att de skulle vara ögonvittnen till Jesu tjänst på jorden (se Apg 1:21-22). Men sekundärt syftar det också på vad som enklast kan beskrivas som en församlingsplanterare eller missionspionjär.

Den högt respekterade ledarskapsteoretikern Robert Clinton skriver i sin bok The Making of a Leader att apostlagåvan ”syftar på en specifik ledarskapskapacitet i vilken man utövar inflytande över andra för att etablera nya lokala församlingar och nya arbeten som behövs för att främja kristendomens utbredande och för att vägleda dessa nya arbeten under grundläggningsskedet”. Detta är en bra sammanfattning. Aposteln är vägröjaren och pionjären som skapar förutsättningar för Guds rike att etableras där det tidigare inte var etablerat, eller där det saknas goda strukturer för Guds handlande. Han eller hon har också en uppgift att överblicka helheten i ett arbete och att hela tiden kalla tillbaka dem som har blivit delaktiga i detta till den ursprungliga visionen.

Apostlagåvan är därför också en ”bred” gåva, som i många situationer får en naturlig roll som teamledare. I någon mening kan man säga att aposteln har en del även i de övriga fyra tjänstegåvorna. Detta krävs för att han/hon ska kunna få det genomslag som behövs för hans/hennes specifika tjänst.

PS. Om du vill läsa mer om den apostoliska tjänsten kan jag rekommendera Rickard Cruz’ artikel om denna, som f ö var en av de allra första resurser vi la upp här på bloggen. Om du vill läsa mer om gåvobaserat arbete i stort kan du förlagsvis kolla in min nya bok Ledare i Guds rike!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s