”Jag tror inte på Gud, men jag tror att han finns”

Postat: 19 september, 2013 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap
Etiketter:, ,

Citatet kommer från skådespelaren Jakob Englund som sa det i en intervju angående hans roll i en pjäs om Abraham (om jag minns rätt) som han gjorde på en Stockholmsteater.

Jag tror hans utsaga är väldigt utbredd bland svenskar. Guds existens är självklar men oviljan till efterföljelse är lika självklar. Intressant är det att Jakob har förstått så pass mycket om kristet liv att han förstår skillnaden på att tro på Guds existens och att tro på Gud – det är inte alls självklart (ens bland kristna).

Intressant är att Jesus aldrig pratar om att tro på Guds existens utan om att följa Honom – det är det som det handlar om. Och det är det Jakob inte är intresserad av. Jesus pratar om just detta när han säger i Luk 14:28

Om någon av er vill bygga ett torn, sätter han sig då inte ner och räknar ut vad det kostar, för att se om han har råd med bygget?

Jag är övertygad om att kostnaden för lärjungaskapet är värt priset – men hur får jag Jakob och resten av svenskarna att förstå det? Det är frågan..

 

 

 

kommentarer
  1. anna skriver:

    Mycket tänkvärt, läste igår i en bok av Thomas Merton där just detta tema togs upp där hans skriver att även djävulen tror på Gud (hans existens) men det är inte hans Gud för någon relation till Guden vill han inte ha, eller vägrar gå in under.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s