Kyrkoval på söndag

Postat: 12 september, 2013 av olofedsinger i Reflektioner
Etiketter:, ,

På söndag är det kyrkoval. Jag är minst sagt kluven till denna företeelse, men vill förstås ändå uppmuntra er alla att rösta. Kyrkovalet är en av våra mest konkreta möjligheter att påverka vår stora Svenska kyrka, och det är viktigt att vi som aktivt troende inte kapitulerar från det ansvar detta innebär. Alltså: oavsett om du är aktiv i Svenska kyrkan eller inte – om du är medlem, rösta!

Vad ska man då rösta på? Ja, för mig är det ganska självklart att inte rösta på de partier som vill fortsätta att bevara kyrkans genompolitiserade struktur. Som kristen kan man absolut rösta på Socialdemokraterna i riksdagsvalen, men helt ärligt har jag svårt att se rimligheten att rösta på detta parti i kyrkovalet. S har nämligen som uttalad vision att tränga ut de aktivt troende – de som borde och måste vara kyrkans stöttepelare – ut i periferin. ”Kyrkan får inte kapas av de kristna.”

Utifrån mina egna värderingar råder det inte heller någon tvekan om att Frimodig kyrka är det parti som träffar mest mitt i prick gällande den kyrka jag själv skulle vilja tillhöra och se växa fram i framtiden. På många håll är dock FK ett alltför litet parti att räkna med. Där kan exempelvis Kristdemokrater i Svenska kyrkan vara ett alternativ. Även POSK har på många håll bra kandidater – dock är denna nomineringsgrupp så olika på olika håll, att man bör kolla in vilka som är förstanamn på listan. Och när man väl röstar bör man kryssa för den kandidat man tror mest på.

För en bra översikt av vad de olika nomineringsgrupperna står för, se här. Min bloggkollega Micael Grenholm har även gjort en intressant undersökning av hur ofta som de olika nomineringsgrupperna nämner Jesus i sina valmanifest. Resultatet? Ovan rekommenderade grupper talar om vår frälsare mellan 7 och 17 gånger. Övriga mellan 0 och 2 gånger! Det säger väl egentligen allt …

kommentarer
  1. Peter Stenamn skriver:

    Det är sannerligen ett underligt system vi har i vår kyrka. Vi får be och mobilisera för en förändring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s