Gud och sex – del XIX: för fortsatt läsning

Postat: 22 juli, 2013 av olofedsinger i Lärjungaskap
Etiketter:

När jag inledde denna artikelserie hade jag nog inte tänkt mig att den skulle få så många som 18 inlägg. Men så här i efterskott måste jag säga att jag är tacksam att jag tog chansen att faktiskt gå in i alla dessa olika infallsvinklar.

Jag är väl medveten om att det inte är särskilt vanligt att vi gör detta i kyrkan. Självklart vet jag också att jag har stuckit ut hakan i flera av artiklarna. Men vad vore en artikelserie om sex som inte riskerade att provocera? Även jag själv utmanas av flera av de saker jag har skrivit!

Därmed är förstås inte allt viktigt sagt i frågan. Under resans gång har jag flera gånger hänvisat till böcker och artiklar, som alla är läsvärda. Två böcker som jag själv tycker är intressanta i ämnet, men som båda är slut på sina respektive förlag, är också dels antologin Öm och tålig: 36 röster om kärlek, sex och samlevnad som kom ut på Trots Allt (senare Cordia) 1995, dels klassikern Samliv: kristen sexualetik av Lewis B Smedes (Libris 1982). Självklart finns det också många andra titlar att kolla in – det är bara att botanisera på nätet.

På tal om internet så finns det två spännande hemsidor som är framtagna av EFS nordiska systerorganisationer, som båda innehåller mycket intressant stoff. De heter Gutt og jente (Norge) respektive Adam og Eva (Danmark). Även EFS har faktiskt uttalat sig i flera av de centrala frågorna i sammanhanget. Se följande dokument: EFS om äktenskap, sambo & skilsmässa.

Om du har fler tips får du gärna höra av dig och/eller skriva dem i kommentarsfältet!

Tidigare delar i samma serie:

I: Introduktion

II: Att bli ett kött

III: Värt att vänta på?

IV: Sexualitetens syfte

V: Är Bibeln verkligen så tydlig?

VI: Sambo – varför inte?

VII: Om vi tar det från den positiva sidan

VIII: Vad betyder egentligen ”otukt”?

IX: Gud renar även från sexuella synder!

X: Hur ska man tänka kring onani?

XI: Skillnaden mellan samlag och orgasm

XII: Samboskap utan sex

XIII: Den ack så lättillgängliga porren

XIV: Ställningar och ingångar

XV: Homosexualitet

XVI: Skillnaden mellan en biblisk och en traditionell äktenskapssyn

XVII: Celibatet

XVIII: Det här med abort

kommentarer
 1. Lisa, 22 år skriver:

  Wow!
  Nu har jag läst hela serien- efter ett infall att söka på ”kristen syn på sex”-typ, & se vad som fanns på svenska. Jag är uppvuxen i en frikyrkoförsamling i Stockholm, där vi aldrig pratat om sexualitet på läger eller ungdomsgrupper mer än kanske diskutera nån gång där alla har olika syn och inget direkt förhållningssätt ges. Jag har också sett i andra sammanhang att en traditionell syn som du skrev om är likställd med den kristna- vilket attraherade mig NOLL. Jag har därför varit sökande i frågor om sex i världen; tjejtidningar, tv-serier, musikvideor, skolans undervisning och allmänt influering av vänner. Sex/förhållanden var ingenting jag kopplade till mitt brinnande hjärta för Jesus & lärjungaskap.

  Efter en ettårig relation som tagit slut började Gud tala till mig & jag kände ett starkt behov att veta vad Gud ansåg om sex och relationer som inte leder till äktenskap.
  Det jag haft till min hjälp är den helige andens ord genom bibeln & sen podcaster från USA från bl.a. moral revolution (som jag varmt rekommenderar!). Gud har gjort mig hel & gett mig en syn som jag anser håller- är helig och helande! Har oxå fått bekräftat profetiskt i förbön med en helt främmande person att jag redan är förlåten för allt och att Gud har en framtida make för mig. Friheten i detta går inte att beskriva- tack Jesus!

  Det intressanta i detta var ju att jag var nyfiken ifall det jag upplevt själv fanns i Sverige (eftersom jag inte direkt hört någon sån undervisning här) att jag inte reagerade på någonting du skrivit som nytt, främmande tanke- trots att jag aldrig hört undervisning om sex på svenska!!! Du har gjort ett grymt genomgående jobb, inte bara för att jag tycker lika, men det är otroligt bekräftande! Guds ord är sanning! Här i Sverige, där i Californien & genom Den Helige Anden. Den här serien var helt enkelt otroligt bra! Konkret, applicerbart, ärligt & jag skulle rekommendera den till alla.
  Det blev väldigt långt det här. Men ett stort TACK för grym serie! Hoppas att många får glädje av den.

  • olofedsinger skriver:

   Hej Lisa!
   Stort tack för dina uppskattande ord. En verklig uppmuntran!
   Samtidigt är det ju sorgligt det du skriver om din egen uppväxtförsamling. Det sporrar mig att fortsätta jobba med dessa frågor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s