Att arbeta med målet i sikte – eller: Hur man vinner Superettan i fotboll

Postat: 10 juni, 2013 av Martin Alexandersson i Församling, Gåvor & Tjänster

Mitt älskade fotbollslag Ljungskile SK huserar just nu i mitten av tabellen av Superettan. Jag drömmer och hoppas om att det är avancemang till Allsvenskan när serien är slut i november. För ett fotbollslag i en serie så har alla ett gemensamt mål – att vinna serien. Man måste inte vinna varje match, men när serien är slut behöver man vara i topp i tabellen. Men för att nå målet så är det inte frågan om hur snyggt det snyggaste målet var, eller bästa presationen under en halvlek – utan en enda sak. Hur alla har agerat i de små situationerna. De situationerna som sker 100-tals gånger på en match. Hur man har markerat på en hörna. Hur man har legat i position vid en omställning. Hur noga man har varit i sin passning. Coachens roll är just detta – att få alla spelare att i varje liten situation göra det så bra som möjligt. Och drivkraften måste vara att med målet i fokus (att vinna serien) göra varje enskild sak (markera på en hörna)

På samma sätt är det med oss kristna i en församling. Vi vill att människor ska få förvandlade liv genom Jesus – det är vårt mål, men vägen dit är genom många små möten och situationer. På samma sätt som en fotbollsspelare inte kan säga ”Jag markerade bra på förra hörnan, därför bryr jag mig inte nu” kan inte vi säga ”Men förra veckan mötte jag en människa med kärlek, så därför behöver jag inte göra det idag”.

I fotboll släpper man in mål och det händer situationer som inte är lyckade – precis på samma sätt är det i en församling. Varken fotbollslaget eller församlingen är felfria, utan får lära sig av sina misstag och fortsätta jobba mot målet. Och det värsta som kan hända är att vi tappar bort målet med det vi gör. Fotbollsspelarna kommer då inte alls vara intresserade att markera eller jobba hem, för utan ett mål finns det ju ingen anledning att göra det. Eller varför ska jag visa Jesu medkänsla till en människa om det inte finns något mål?

Slutsatsen blir helt enkelt att vi behöver veta målet och påminna oss om det för att rätt kunna utföra de små sakerna – både på fotbollsplanen och i församlingen.

 —

Dessa idrottsliknelser får mig att tänka på idrottsminnen. Därför får ni min högst personliga lista:

 

6 värsta fotbolls/hockeymatcherna jag har sett på TV

 

6 Sverige – Holland 4-5 efter straffar. (Åttondelsfinal i Fotbolls-EM 2004) Tung förlust på straffar och Mellberg blir syndabock.

5 Sverige – Senegal 1-2 efter förlängning. (Åttondelsfinal i Fotbolls-VM 2002). Tidernas enklaste åttondelsfinal förlorar vi och jag fick rusa till en väns prästvigning och hans första fråga som präst var: ”Hur gick det i matchen?”.

4 Sverige – Brasilien 0-1 (Semifinal i fotbolls-VM 1994) Efter 1-1 mot Brasilien i gruppspelet fanns hoppet om en seger och första VM-finalen på 36 år. Men med 10 minuter kvar gör Romario matchens enda mål och Sverige fick istället spela bronsmatch.

3 Danmark – Sverige 3-3 (EM-kval i fotboll 2007) Efter att en hel eftermiddag letat runt i London efter en pub som visar matchen så var förväntningarna på topp. Att det dessutom satt massor av danskar runt oss gjorde inte saken sämre. Vid ställningen 3-3 och straff till Sverige sprang en dansk in, matchen avbröts och mitt livs största fotbollsantiklimax inträffade.

2 Sverige – Kanada 2-3 (Hockey-VM-finalen 2003) Matchen går till sudden death och efter lång videogranskning har Anson Carter fått in pucken under Mikael Tellqvist och Kanada vinner guldet

1 Sverige – Vitryssland 3-4 (OS-Kvartsfinal 2002) Tommy Salo halkar inte denna gång utan nickar in pucken och det största fiaskot sedan fotbollslandslaget förlorade mot ett gäng japaner på 30-talet var ett faktum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s