Vad vi som kristna kan lära av svenska hockeylandslaget – del 2

Postat: 3 juni, 2013 av Martin Alexandersson i Församling, Lärjungaskap

I förra delen skrev jag om de olika gåvor och roller som både ishockeyspelare och kristna har. Idag tänkte jag att de skulle handla om synen på varandra. Målet för ett hockeylag är ju att vinna matchen. Målet för oss kristna är ju ”att göra alla folk till lärjungar” (Matt 28:19). Hockeyspelarna vet ju att det spelar ju egentligen ingen roll hur många mål en kedja gör – för släpper laget in fler mål så förlorar man ju ändå matchen. Eller för att citera ett gammalt talesätt ”en kedja är inte starkare än sin svagaste länk”. Paulus skriver också om detta i sina liknelser om kroppen och uttrycker det så här i 1 kor 12:26:

lider en kroppsdel, så lider också alla de andra

Eller för att tala hockeyspråk

När målvakten släpper in ett mål så drabbas hela laget

 

I ett hockeylag vet man att man sitter ihop och man är gemensamt glad när någon gör mål och gemensamt ledsen när man släpper in. Vi kristna ser inte alltid oss själva som en spelare i Guds hockeylag utan det är lätt att vår attityd blir ”ja men var han som släppte in ett mål – det drabbar ju inte mig” eller ”varför gjorde han mål nu igen – det borde ha varit jag som gjorde det!”. Jag tror att utmaningen för oss är att se att vi sitter ihop – långt mycket mer och starkare än ett hockeylag – och fundera över vad i min attityd som Jesus behöver utmana.

 —

Dessa idrottsliknelser får mig att tänka på underbara idrottsminnen. Därför får ni ytterligare en högst personliga lista:


6 roligaste fotbolls-/hockeymatcherna jag har sett på TV

 

6 Sverige – Finland 6-5 (Kvartsfinal i ishockey-VM 2003) Finland ledde med 5-1 innan den största svenska vändingen inleddes.

5 Sverige – Rumänien 0-0 (Kvartsfinal i Fotbolls-VM 1994) Ett straffavgörande som gjorde Ravelli odödlig och mitt landslagshjärta tändes.

4 Sverige – Argentina 1-1 (Gruppspel i Fotbolls-VM 2002) Anders Svensson knorrar in en frispark innan Hernan Crespo fastställer slutresultatet.

3 Sverige – Kanada 3-2 efter straffar. (OS-final i ishockey 1994). OS:et som aldrig glöms i Norge avslutades i alla fall med att Sveriges tredjemålvakt halkar och räddar Paul Kariyas straff och Peter blir Foppa med hela svenska folket. 90-talets bästa svenska idrottsår hade inletts.

2 Sverige – Finland 2-1 (OS-final i ishockey 2006). Niklas Lidström lägger enkelt in en macka från blå och allt som hände i Nagano och Salt Lake City var plötsligt förlåtet & Sverige tar sedan – som första land någonsin – dubbeln i och med ett VM-guld på vårkanten.

1 Umeå – Ljungskile SK 2-3 (Kval till Fotbollsallsvenskan 1996). Efter 0-1 hemma i första kvalmatchen trodde ingen på LSK. Men efter att målen trillade in kom en av modern svensk idrottshistorias största skrällar: Från div 5 till Allsvenskan på 7 säsonger!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s