Vad vi som kristna kan lära av svenska hockeylandslaget – del 1

Postat: 27 maj, 2013 av Martin Alexandersson i Församling, Gåvor & Tjänster
Etiketter:,

Hockey-VM avslutades för några veckor sedan med att Sverige tog VM-guld. När jag satt och tittade på matcherna insåg jag att mycket av attityder och uppgifter i landslaget påminner om oss i församlingen. För er som inte är så hockeyinsatta så har man i hockey 4 olika uppställningar (kallade kedjor) som alternerar under matcherna. Ofta är de specialiserade på något och gör i princip bara det. Till exempel så finns det ofta en kedja som bara spelar mot andra lagets mest målfarliga kedja. Deras uppgift är egentligen inte att göra mål utan att se till att motståndarnas ”målgörarkedja” inte gör mål. Sedan har man den egna ”målgörarkedjan”. Deras uppgift är ju att göra mål och ofta hjälper man dem så att de kan fokusera på det. Till exempel: när det är tekning i motståndarnas zon (och man är nära motståndarnas mål) så byter man in sin ”målgörarkedja” för nu är de nära mål och kan komma till avslut utan att behöva åka över hela planen för att få en målchans. På samma sätt byter man in sin bästa försvarskedja när förhållandet är det motsatta. Ibland händer det att man bara tar in en spelare för en speciell uppgift (t.ex. en straff eller tekning) och som sedan får åka och sätta sig igen. Alla spelare har olika roller och finner sig i detta för att de jobbar mot ett gemensamt mål – att vinna matchen. Och det är här kopplingen till oss som kristna kommer in. Vår kallelse är inte att alla ska göra allt utan att vi får komplettera varandra i våra olika gåvor. Eller som barnsången går:

”Jag kan inte vad du kan. Du kan inte vad jag kan. Men Gud har en uppgift som passar för dig och en annan som passar för dig”.

En del utav oss är duktiga på straffar, andra på tekningar och ytterligare några på att göra mål. Men alla delarna behövs och vår utmaning är att snarare bli ännu bättre på det Gud har anförtrott oss – istället för att försöka göra något som vi egentligen inte har gåvor och kallelse till.

 

Dessa idrottsliknelser får mig att tänka på idrottsminnen. Därför får ni ytterligare en  högst personliga lista:

 

6 Värsta livematcherna i fotboll/hockey någonsin

 

6 Sundsvall – Ljungskile SK 4-0 (Fotbollsallsvenskan 2008). Åkte lite tidigare från skolan för att hinna köra de 31 milen för att se matchen. Hemresan kändes betydligt längre.

5 Frölunda – Luleå 2-3 (Avgörande SM-final i ishockey 1996). Att tvingas se Luleåspelarna fira ett SM-guld har skapat en evig rivalitet mot detta lag

4 IFK Göteborg – Bayern Munchen 2-2 (Champions League-kvartsfinal 1994) 0-0 i München och bra möjligheter för Blåvitt att gå till Champions League-semifinal, men icke och eran tog slut.

3 Halmstad – Ljungskile SK 3-0 (Fotbollsallsvenskan 1997). Vinst i sista omgången och LSK hade stannat kvar i Allsvenskan. Förlust och det skulle bli div 1 södra. Det blev det och HBK firade SM-guldet när vi rörde oss hemåt.

2 Ljungskile SK – Brommapojkarna 1-1 (Kval för att hålla sig kvar i Fotbollsallsvenskan 2008) 0-0 på bortaplan och gigantisk chans att stanna kvar vid vinst på hemmaplan, men ett rött kort efter 15 minuter förstörde allt.

1 Tyskland – Sverige 2-0 (Åttondelsfinal i fotbolls-VM 2006.) Mitt i en gigantisk arena och med tiotusentals tyskar skedde detta fruktansvärda antiklimax. Teddy Lucic visades ut och Henke Larsson missade en straff.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s