Sjunde budet: Du skall inte stjäla

Postat: 8 maj, 2013 av Jonas Nordén i Bibeln, Lärjungaskap
Etiketter:, ,

I det sjunde budet möter vi ännu ett exempel på Guds kärlek och omsorg. När han i det femte budet slagit vakt om vårt liv och i det sjätte om vårt äktenskap, så slår han här i det sjunde budet vakt om vår jordiska egendom och säger till varje människa: Du skall inte stjäla!

Vad detta innebär borde stå klart för oss var och en. Vi får inte ta någonting som tillhör någon annan. Med detta bud har Herren först och främst gjort klart för oss att vi får lov att äga saker här på jorden. Vi gör nog i och för sig bäst i att se oss som förvaltare när det gäller det vi får ansvar att äga och sköta om här på jorden (jfr Luk 16:1; 1 Kor 7:31). Men det utesluter inte att Herren anförtror oss att äga något, och det har han bekräftat med det sjunde budet.

Jag tror att det är flera av oss som med lätthet tror att vi kan gå fria från det sjunde budet. Och visst, om detta med stöld kunde begränsas till att vi begår inbrott och stjäl andras pengar och ägodelar så skulle det säkert vara så. Men hur mycket mer än så innebär inte detta bud när vi ser det i ljuset av Jesu utläggning?
Varje sätt att förminska sin nästas egendom är ingenting annat än stöld. Man stjäl nog inte bara när man plundrar kassaskåp eller fickor. Man stjäl också när man begär för mycket för en vara eller (medvetet) betalar för lite. Man stjäl när man gör ett dåligt arbete men ändå tar fullt betalt för det. Man stjäl när man utnyttjar sin nästas ekonomiska svårigheter och tar för mycket ränta på utlånade pengar. Ja, listan skulle på det här viset kunna göras hur lång som helst, och som vanligt är det bara människans uppfinningsrikedom som sätter gränserna. Det går att bryta mot det sjunde budet på otaliga sätt. När myndigheter inte tar hänsyn till samhällets bästa kan det räknas som stöld och orättfärdighet. När medborgare försöker kringgå lagen och t.ex. slippa undan skatt vid deklarationer, så är det stöld. När präster och predikanter inte ger sina åhörare vad de behöver så är det stöld. När arbetsgivare inte ger dräglig lön så är det stöld och när arbetstagaren är lat och slö så är det stöld.

Nu nämner jag bara det som vi kan tala om som stöld i verklig mening, det vill säga inte bara det vi har lust till utan det vi faktiskt gör – även om vi kanske inte tänker på allt som stöld. Redan här visar det sig nog att ingen av oss kan säga sig vara fri från detta bud. Hur ska det då bli när vi också börjar tala om hjärtat och om hur det är med oss inför Gud? Därför behöver vi nog alla böja oss och bekänna att även inför det sjunde budet kommer vi till korta. Och när vi bekänner, först då kan allting bli väl. För även om denna synd gäller den underbara sanningen att Gud är trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s