Helandemöte i Addis Abeba

Postat: 3 april, 2013 av olofedsinger i Gåvor & Tjänster
Etiketter:, , , , ,

Det var ett kärt återseende att få delta i Entotoförsamlingens helandemöte förra veckan. När jag besökte Etiopien för 15 år sedan hann jag delta i så många som fyra olika helandemöten (de anordnas varje onsdag förmiddag) och de gjorde ett djupt och bestående intryck på mig. Den här gången hade jag glädjen att få ha med mig min fru, och med min tidigare Salt-ordförande Elin Wondimus man Tariku som tolk hade vi goda förutsättningar att hänga med i svängarna.

Första timmen av mötet (som började kl 9.30) var ganska soft och ägnades mestadels åt bön. Överlag var det lite mindre ”tryck” i gudstjänsten än under väckelsen för 15 år sedan. Men trots detta fanns det mycket som fascinerade – förutom det faktum att det alltid är fascinerande med en församling som vill komma samman för att ägna flera timmar åt bön!

Till exempel var det även denna gång ett rejält pass avsatt för andlig krigföring. Vid mitt förra besök brukade detta moment pågå så länge som 45-60 min, och nu var det betydligt kortare. Fokus var också lite annorlunda, eftersom vi denna gång fick uppmaningen att befalla den onde att ge vika från våra egna liv – inte (som då) att lämna lokalen i största allmänhet. Resultatet var dock detsamma som tidigare: att fienden skrämdes på flykten.

Konkret märktes detta i den betjäning som den kvinnliga förkunnaren började leda oss i direkt efter den gemensamma krigföringen. Precis som pastorn för 15 år sedan bad hon nämligen ut olika kunskapens ord, varav sammanlagt fyra handlade om personer som på något sätt stod under onda andars inflytande. När ett av dessa kunskapens ord talades ut var det en flicka precis framför mig och Mona som föll ihop på marken, för att därefter försöka springa ut genom mittgången på alla fyra; där fångades hon dock upp av några av mötesledarna för att tas med till det bönerum där befrielsebönen kunde fullbordas. Ett fascinerande möte med Guds kraft till befrielse i dag, 2013!

Även fysiskt helande fanns förstås med i betjänandet, men i detta möte tycktes ändå detta spela en ganska underordnad roll. Precis som i fråga om befrielsen skedde det i form av kunskapens ord som människor gav respons på. Även här tycktes mycket av fokuset ligga på befrielse, något som jag själv tycker är intressant – inte minst teologiskt. Lukas skriver ju i Apostlagärningarna om ”hur Gud smorde Jesus från Nasaret med den helige Andes kraft, han som gick omkring och gjorde gott och botade alla som var i djävulens våld, ty Gud var med honom” (Apg 10:38).

Mekane Yesus-kyrkan har, med sin utbredda erfarenhet av Guds kraft till helande och befrielse, betydligt mer att lära oss när det gäller dessa saker än vice versa. Jag ser fram emot den dag då vi kan ha denna typ av helandemöten även i min egen hemförsamling!

PS. Vill du läsa en längre redogörelse för hur helandemötena kunde gå till i Entotoförsamlingen för 15 år sedan? Kolla gärna in följande utdrag ur min bok Korsets väg och korsets kraft – det är både utmanande och uppmuntrande läsning! Helandemöte i Entotoförsamlingen i Addis Abeba 1998

kommentarer
  1. Peter skriver:

    Är verkligen intressant detta. Hade gärna också sett mer av detta i våra församlingar :)

  2. olofedsinger skriver:

    Indeed … Och att se det på plats är verkligen en trosinjektion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s