Gud och sex – del II: att bli ett kött

Postat: 4 februari, 2013 av olofedsinger i Lärjungaskap
Etiketter:

Äktenskapets instiftelseord möter oss redan i Bibelns andra kapitel. Jag återkommer till detta bibelavsnitt i min nästa artikel, men låt mig nu bara stanna upp inför det berömda uttrycket att mannen och kvinnan i och med äktenskapet ska bli ”ett kött” (1 Mos 2:24).

Vad innebär egentligen detta? Ja, med min förståelse av vad en människa är innebär det att vi förenas med allt det vi är med den person som vi har sex med. Att våra kroppar flätas samman är ju uppenbart. Men man kan också säga att vi förenas i vår själ och i vår ande. Därigenom kan man också säga att vi binds samman på ett sätt som berör hela vår personlighet. Vi blir ett.

Den överlåtelse som ligger i detta handlar om många saker. En av dem är vår sårbarhet. Att vi gör oss öppna för varandra rent fysiskt är ju uppenbart i det att kvinnan öppnar sin kropp för att ta emot mannens könsorgan. Men vi gör oss också öppna psykologiskt, eftersom vår nakenhet spränger en gräns som vi normalt inte väljer att spränga tillsammans med någon annan människa – i alla fall inte av motsatt kön. (Omklädningsrummet på gymmet är liksom en annan sak …) Just detta att överträda vad som i andra relationer är en skammens eller blygselns gräns bidrar starkt till den kraft som ligger i den sexuella akten. Ett förtroende ges som – om det tas emot – innebär en djupgående gemenskap med den andre. Men som också – om det förkastas, utnyttjas eller tas med våld – kan skapa sår för livet.

Den förening som berör våra andar kan förtjäna ett särskilt omnämnande. Anden är ju den del i oss människor som berör själva vårt liv (jfr 1 Mos 2:7). Den är en central del av vår personlighet, som har med sådana saker som vår tillbedjan, vår integritet och vår intuition att göra. Den mänskliga anden, skulle man kunna säga, är på ett särskilt sätt känslig för det som är vår inriktning och vårt mål i livet. Om vi blir trampade på av andra medmänniskor kan vi därför drabbas av det som Bibeln beskriver som en kuvad eller bruten ande (jfr Job 17:1; Ps 143:4). Faktum är att integriteten är så starkt knuten till vår ande att det i början av en sexuell relation kan uppstå något som går att beskriva som ett ”andarnas krig”. Innan vi är ”synkade” i den sexuella gemenskapen är det helt enkelt som att vi har någonting inom oss som stretar emot, som värjer sig för den totala överlåtelse till den andre som ett samlag innebär. En del av hemligheten i att hitta varandra sexuellt är därmed att nå fram till det som kan beskrivas som en ”andarnas förening”.

När vi har sex med en annan människa bildas det ett starkt band mellan oss och den andre. Ett band som berör ande, själ och kropp. Detta är en viktig anledning till att det ofta kan vara svårt att ”skaka av oss” våra eventuella tidigare sexpartners. De har fått en del av oss som vi inte kan ta tillbaka hur som helst. Däremot kan vi be Herren själv att gå in och klippa den typ av band som vi har fått till andra människor, och som vi inte längre vill vara präglade av. (Jag har själv fått vara med och göra detta flera gånger på vår upprättelsekurs i EFS i Mikaelskyrkan.)  Sexualitetens kraft att fläta oss samman är stark.

Tidigare delar i samma serie:

I: Introduktion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s