Högst praktiskt och personligt del 2 – fasta

Postat: 3 oktober, 2012 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap, Reflektioner
Etiketter:,

För drygt 10 år sedan provade jag på att fasta första gången och under åren har jag förstått välsignelserna och fördelarna av det och så här brukar jag göra.

Fastedag – allmän

Jag brukar ta en fastedag ganska ofta och för mig innebär det att jag inte äter något innan middagen utan bara dricker under dagen.

Fastedag- speciell

Det här brukar jag ha när det behövs. Det handlar då antingen om att jag behöver söka Gud i en speciell fråga och tar även därför extra tid i bön en sådan dag. Eller så handlar det om något böneämne som jag då fastar och ber för – tex. någon som är sjuk. Oftast blir det bara dryck en sådan här dag.

Fasteperiod

Jag brukar fasta mellan askonsdag och påskdagen och en bra fasta för mig brukar då vara att bara äta vegetariska soppor.

Min kropp är ganska tåligt och jag har inga problem att tex. inte äta en dag och ändå jobba som vanligt. Där är man olika och behöver därför hitta olika former för sin fasta. Det finns heller ingen ”fastenivå” som man ska uppnå utan snarare fråga Gud vad han kallar mig till och pröva sig fram.

Olika sorters fasta:

 • Bara vatten
 • Bara dryck
 • Bara soppor
 • Bara vegetarisk mat
 • Hoppa över någon måltid
 • Och tillsammans med något av ovanstående / eller enbart avstå från tex: kaffe, te, godis, socker eller alkohol.

Det här är ingen lista där det mest andliga är högst upp och sedan i fallande skala. Utan detta är en icke komplett lista på olika sätt som man kan fasta på.

Svårigheten i att fasta är flera. Hunger, trötthet, illamående och huvudvärk är vanligt. Rent praktiskt är det svårt att fasta när man inte sköter sin mathållning själv, till exempel om man går i skola, är på läger eller bortbjuden – eller bor hemma hos sina föräldrar. Är jag inte mitt inne i en fasteperiod (och därför rent medicinskt inte kan äta en blodig biff) så försöker jag anpassa min fasta så att det inte blir något onödigt jobb där jag är. Fastan får inte bli något som vi är slav under utan en möjlighet som Gud gett oss.

En annan svårighet är vad gränser går och här är mitt tips – bestäm allt innan du börjar. Om du har tänkt att fasta minst en vecka så kan jag garantera att det kommer bli jättesvårt på dag sju att motivera sig för dag åtta när den är valfri. Bestäm istället när fastan skall avslutas och håll dig till det. Bestäm också vad du ska fasta ifrån. Om du bara ska dricka – ingår kaffe? Läsk? Milkshake? Om du bara ska äta vegetariska soppor – är jordgubbskräm med vispad grädde ok? Det här handlar inte om vad som är ok (för Gud) eller inte, utan helt enkelt att det är svårt att göra upp reglerna när man väl är mitt upp i det. Jämför med en sport – det är lättare att skapa reglerna innan man börjar spela än mitt i spelet..

En till svårighet när man fastar är i relationen till andra kristna. Min bild är att många kristna får dåligt samvete om de får reda på att man fastar och därför brukar jag undvika att säga när jag fastar så långt det är möjligt. Jag tror inte att en annan människas dåliga samvete på detta område gynnar någon. På samma sätt är min erfarenhet är att det finns en frestelse när man fastar att prata om det. Jesus varnar oss om just detta i Matt 6:17 och säger att vi ska smörja in håret som vanligt (läs hårvax) och tvätta ansiktet som vanligt (läs Clearasil) för det handlar inte om att imponera på andra människor genom att visa vår andlighet. Fasta handlar om att avstå något i det fördolda för att vinna något i det fördolda. (Och då kommer ett praktiskt tips till: ofta frigörs det en del konstiga bakterier när man fastar vilket gör att andedräkt och svett blir värre än vanligt, så munvatten och deo är alltid bra, men extra bra under en fasta)

 

Tidigare artiklar i serien:

Högst praktiskt och personligt del 1 – att läsa kristna böcker

kommentarer
 1. Peter Stenman skriver:

  Så kul sista tips! Har du fått erfara det själv den sura vägen?

  Men angående att i största möjliga mån inte berätta att man fastar skulle jag vilja säga att man kan förhålla sig olik beroende på vem man pratar med. Ofta är det bra att hålla tyst men jag tror att det kan vara väldigt bra också, beroende på vem man pratar med. Personligen blir jag själv sporrad, påmind och uppmuntrad till att fasta när jag hör att andra fastar. Men som Maria brukar säga, jag är inte som alla andra…

  • Martin Alexandersson skriver:

   Inte vad jag vet iaf ;-)

   Ja, det är nog olika hur sporrad man blir – ska jag skicka dig ett sms varje gång jag fastar för att inspirera dig? ;-)

 2. Lasse Solberg skriver:

  Är det farligt att fasta i 40 dagar som Jesus gjorde?

  • Martin Alexandersson skriver:

   Hej Lasse!

   För en frisk människa är det inte farligt att fasta från mat i 40 dagarna – dock måste man dricka rejält! Det är inte rekommenderat att vattenfasta i 40 dagar utan att tidigare ha fastat i lite längre perioder. Det vanskligaste med en lång vattenfasta är sedan upptrappning till vanlig kost och en tumregel är att upptrappningen ska ske under samma antal dagar som själva fastan har varit.

   Guds välsignelse!
   Martin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s