Hur ska vi nå svenskarna med Jesus?

Postat: 30 september, 2012 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap, Reflektioner
Etiketter:, ,

En helg i maj var jag i Orsa och på lördagskvällen var jag med om något som jag aldrig tidigare stött på. Jag var ute på en bönepromenad, men hamnade i ett träsk och var därför glad när jag fann en grusväg som jag följde. Den ledde in till huvudgatan där det denna kväll var en riktig höjdpunkt – cruising genom stan. För dig som inte är insatt så innebär det att man kör sin bil fram och tillbaka och med rutorna nere spelar sin favoritmusik samtidigt som folket står på trottoaren och bevittnar det hela. Främst handlar det om amerikanska 50- och 60-talsbilar (aka raggarbilar) men även en del nyare varianter och även en del gamla risiga volvosar fanns det. Mest var det kompisgäng där alla utom chauffören hade en öl i handen och som sjöng med i dansbandsmusiken eller 50-talslåtarna. Men det fanns också pensionärspar och barnfamiljer där barn med napp samsades med lite äldre barn som läste serietidningar i baksätet. Längs gatorna stod gamla och unga, en del satt i sina bilar och tittade och några entusiaster hade med sig campingstolar som de ställt upp för att på första parkett få titta. Det här är en del av Sverige som jag inte är bekant med och jag kände mig mycket som ett ufo. Jag såg på mig själv och såg att jag hade kläder, glasögon och skor som ingen annan. Alla såg, redan på håll, att jag inte var ”en av dem”. Även om jag också har en gammal Volvo (och om jag gått och hämtat den) så hade alla direkt sett att den inte var ”av det rätta stuket”. Och jag har varken dansband eller 50-talsmusik i mitt handskfack. När jag stod där och tittade på alla dessa bilar (säker flera hundra) och allt folk (säkert flera tusen) så upplevde jag Guds kärlek för dem och funderade på hur kan vi nå alla dessa människor med Jesus?

Man skulle kunna ha en banderoll utanför kyrkan i Orsa där det stod ”Raggare är välkomna” och hoppas att de skulle komma dan därpå klockan 11. Hade de kommit dit och mött Jesus? Tveksamt. Man skulle kunna stå på trottoarerna med affischer där det stod ”Ni raggare behöver Jesus!” Skulle de hitta Jesus genom det? Tveksamt. Vi skulle kunna dela ut broschyrer till alla bilarna där det stod att bibeln säger att vi inte ska berusa oss. Hade människor omvänt sig då? Tveksamt. Jag skulle kunna sätta på mig min prästskjorta så att alla såg att jag var präst och på så sätt visa att kyrkan hade kommit till folket. Hade de börjat tro då? Kanske någon som var nyfiken kom och frågade, men tveksamt om det hade gett så mycket resultat. Jag tror att ovanstående absolut skulle kunna leda till att någon av dessa människor kom till tro, men jag tror inte att det vore en effektiv väg.

Hur ska vi då göra?

Jag tror svaret på det egentligen är ganska enkelt. De kristna som upplever Guds kallelse till dessa människor i denna del av Dalarna köper en gammal bil. De köper likadana kläder och några dansbandsskivor. Och sedan börjar de köra fram och tillbaka genom Orsa på lördagar. Stannar och pratar med människor. Blir vänner och lyssnar på människor. Är öppna med sin tro på Jesus och när någon är sjuk, har ett problem eller en bil som inte startar – erbjuder kraften i Jesus. Ber för människors behov och med hjälp av Guds kraft och sin egen omsorg får vittna om vem Jesus är och vad han gjort. Låter dessa människor själva få berätta för sina vänner vad Jesus har gjort i deras liv. Och gör det inte som en grej man gör en lördag i maj utan dagligen ser sig själv som missionär bland raggarna i Dalarna. Dagligen ber Gud om ingång i människors liv och dagligen hoppas på att Jesus ska få bli tydlig för dessa människor.

För att avsluta med Paulus ord från 1 Kor 9:20:

För raggarna har jag blivit som en raggare för att vinna raggarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s