Att lämna allt och följa…

Postat: 12 september, 2012 av Jonas Nordén i Gåvor & Tjänster, Lärjungaskap
Etiketter:

När jag växte upp fanns det en sång som jag ofta hörde som var skriven som att Jesus sjöng till mig. Texten i refrängen var: ”Att lämna allt och följa mig kan kosta dig ditt liv, men jag ger dig mycket mera. Att gå min väg och lyda mig är ändå värt sitt pris, för jag står vid din sida”.

Det är kanske lite väl drastiskt att tala om livet som insats när man flyttar till Addis Abeba, Etiopien. En gång i tiden var det visserligen så för missionärerna som kom hit. Men på flera sätt kan jag idag (kanske för första gången i mitt liv) känna igen mig i den här texten. För nog är det så att vi (jag med min fru Viktoria och våra två barn Samuel och Ester) faktiskt på flera sätt har lämnat allt; familj, vänner, trygghet, jobb, roller, status av att vara någon, hus, mat, det välkända, språk mm. mm.

Här i Addis Abeba är ALLT annorlunda (ja, förutom Gud då). Ingen vet vem man är, vi kan inte göra oss förstådda, maten smakar annorlunda, vi hittar inte, vi vet inte hur man gör, vi har inte många vänner, ingen familj, förstår inte ens hur man köper mat… nåja, en del av det börjar vi förstå nu.

Så man kan verkligen fråga sig varför. Varför gör vi något sådant? Med barn och allt… Man kan säkert ha flera anledningar till att vilja åka utomlands och se och uppleva andra delar av världen, nya kulturer och så. Men för oss handlar det egentligen bara om detta: Vi bär på en djup övertygelse om att den ende levande Guden, i sin outgrundliga nåd, har kallat oss till att få vara en del av hans verk i detta land. Vi har under flertalet år, på olika sätt, blivit bearbetade av Honom för att just i denna tid få vara på just denna plats. Jag kan inte ge något annat svar än det. För om jag ska vara helt ärlig – så är det ganska lite (rent mänskligt) som lockar mig att åka till Etiopien. Men med Guds kallelse, både den inre och den yttre, så måste jag säga att det känns helt rätt!

Jag har börjat lära mig något i min vandring med Herren – och det är precis samma insikt som framkommer i sångtexten jag citerat ovan – och det är att jag alltid gör klokast i att lyssna till Hans röst och lyda när han säger något. Att komma när Han säger kom, och att gå när Han säger gå. Jag börjar så smått ana att det är värt sitt pris att göra det. Det är värt att ge upp närheten till familj och vänner. Det är värt att ge upp bekvämlighet och komfort. Det är värt att ge upp trygghet och säkerhet. För om jag lyder så vet jag att Han kommer att täcka upp för mig. Han kommer att vara där. Han kommer att utrusta, vägleda, stödja och trösta. Och jag tror också att jag kommer få se nya sidor av Honom, lära känna Honom bättre, bli än mer beroende av Honom – på ett sätt som kanske inte varit möjligt ”hemma”.

Jag ser med stor tillförsikt fram emot den tid vi får av Gud i detta land, och vill bara ge er alla denna uppmuntran och utmaning: att lyda Herren är ALLTID värt sitt pris! Amen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s