”Jag skall försöka vara lägerchef” eller vad är egentligen ödmjukhet?

Postat: 19 maj, 2012 av Martin Alexandersson i Ledarskap, Reflektioner
Etiketter:, ,

Många gånger har jag hört (och tyvärr även själv sagt) något liknande inför ett läger: ”Hej, jag heter Martin och jag skall försöka vara lägerchef på det här lägret”. Jag har aldrig hört någon som i sin presentation har sagt att de skall försöka jobba i köket, försöka vara vaktmästare eller försöka vara gruppledare. Men just när det gäller rollen som den ytterst ansvarig så är det ofta jag och andra lägger in ett ”försöka”. Jag funderar på vad det här ”försöka” kommer ifrån. Är det ett försvar direkt för att det nog inte kommer att bli så bra? Eller är det att alla andra kommer att göra sin uppgift så exemplariskt att jag måste lägga in ett ”försöka”

Tyvärr tror jag att en del av svaret är att vi har en oerhört knepig ledarskapssyn. Där det på samma gång är status och eftersträvansvärt att vara ledare men att det också är fult och skamfyllt. Och just därför tror jag att man så lätt lägger till ett ”försöka”.

En annan del som ställer till det är vår ödmjukhet – eller vad vi i alla fall tror är ödmjukhet. Ofta tror vi att ödmjukhet handlar om att förneka eller trycka ner våra gåvor eller goda sidor. Det kan uttryckas med att man säger ”Jag slängde ihop den här enkla middagen av några rester” eller ”Jag sjunger inte alls så bra”. Svaret man vill få är ju ”Den här middagen var helt utsökt!” eller ”Men du sjunger ju jättebra!”. Det handlar inte alls om ödmjukhet utan om stolthet – jag vill ha berömmelse från människor och gör det genom detta luriga sätt.

Jag hörde den amerikanske pastorn Rick Warren prata om detta och för att sno hans ord:

”Ödmjukhet är inte att trycka ner sina goda sidor. Ödmjukhet handlar om att inte trycka ner sina dåliga sidor.” Alltså, det handlar om att se, erkänna och vara ärlig med sina svagheter och brister och behovet av Guds nåd och hjälp – det är ödmjukhet.

Jag tror vi måste förändra både vår syn på ledarskap och vår syn på ödmjukhet och vara sanna med vad de två orden egentligen betyder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s