Att stärka vårt försvar av sanningen, forts…

Postat: 24 februari, 2012 av Jonas Nordén i Lärjungaskap, Ledarskap
Etiketter:,

Ibland när man pratar om försvar, så talar man om att anfall kan vara bästa försvar. Så kan det också vara i detta fall. Det kan verkligen vara på sin plats ibland att offensivt utmana de uppenbara svagheterna med ”snabbköpsmentaliteten” – alltså att allt på den andliga och teologiska marknaden är lika bra och att vi själva kan välja utifrån tycke och smak.

Vi kan utmana vårt samhälle och vår kultur på ett antal olika områden. Till exempel när det gäller pluralismens relativistiska paradox. Argumentet att ”det finns ingen absolut sanning” är ju logiskt självmotsägande och tar kål på sig själv, eftersom just det argumentet faktiskt presenterar en absolut sanning. Man kan inte vara absolut relativ.

Vi kan också utmana pluralismens övermod som säger: ”Ingen kan känna sanningen så som den verkligen är. Ingen enda religion uppfattar eller innehåller hela sanningen om den gudomliga verkligheten”. Men frågan är: Hur vet man det? De som resonerar så påstår sig veta en hel del om det de menar att man inte kan veta något om. De intar en hållning som står över eller bakom alla andra religioner, och förutsätter att de vet vad dessa religioner har, eller inte har, verklig kunskap om. Med andra ord finns det alltså en dold arrogans bakom den skenbara ödmjukheten i dessa pluralisters uttalanden, och denna visar sig oftast i att de är mycket intoleranta mot människor som har en avvikande uppfattning.

Vi kan vidare utmana pluralismens kulturella kortsynthet. Modern västerländsk pluralism som ideologi är en mycket specifik kulturyttring som vuxit fram i Europa och Nordamerika efter upplysningstiden. Ändå påstår den sig oftast äga nyckeln till all mänsklig kunskap och religion. Med vilken rätt? Pluralismen behandlar kristendomen, och andra religioner, utifrån en mycket speciell reduktionistisk syn på sanning som inte delas av det stora flertalet människor i världen. Därför kan vi som kristna (där stora flertalet idag inte tillhör det västerländska samhället) med all rätt ifrågasätta ett sådant tänkande, och avslöja dess kulturella förmätenhet.

Fortsättning följer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s