Vad vi är och har i Kristus del 4: Helighet

Postat: 13 februari, 2012 av olofedsinger i Bibeln, Lärjungaskap
Etiketter:,

En av Bibelns viktigaste beskrivningar av Guds folk är att det är heligt. I Första Petrusbrevet – som i sin tur innehåller ett tydligt eko av flera texter i Gamla testamentet – kan vi läsa: ”Men ni är ett utvalt släkte, ett konungsligt prästerskap, ett heligt folk, ett Guds eget folk, för att ni skall förkunna hans härliga gärningar, han som har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus” (1 Pet 1:9).

Både i Gamla och Nya testamentet är helighet en egenskap som först och främst tillskrivs Herren själv. Att Gud är helig betyder då att han är upphöjd och avskiljd, att han är ”one of a kind”. Men också att han är god, ren och rättfärdig.

När ”helig” i stället används som beskrivning av Guds folk kan man säga att det betyder en eller flera av följande saker:

1) Att vi är avskilda från det som var orent eller profant. Här har alltså heligheten med vår (moraliska) renhet att göra.

2) Att vi är avskilda för Gud och hans tjänst. Här påminns vi om att heligheten (även om den också kan inbegripa det) inte främst handlar om något som syns på utsidan; framför allt är den i stället kopplad till vår gemenskap med den helige Guden. Det är detta som gör att Petrus och Paulus så ofta tilltalar sina läsare just med ordet ”heliga”. Som kristna är vi heliga inte för att vi lever på ett oklanderligt sätt, utan för att vi tillhör den helige Guden!

3) Det tredje sättet som ”helig” används på i Bibeln är att det heliga är invigt till Gud. Heligheten står alltså inte bara för en ny livsuppgift (att vara avskild för Gud). Den står också för ett nytt ägarförhållande. Det som är heligt tillhör Herren själv, och kan på så sätt beskrivas som Guds egendom (jfr 1 Kor 6:19–20).

I det lilla ordet ”helighet” ryms en hel värld av erfarenheter både av vem Gud är och vad det kristna livet innebär. Om du vill läsa mer om detta kan du förslagsvis kolla in min bok In på helig mark – om att leva i den Heliges närhet eller Agne Nordlanders Helighetens återkomst. Det är ett grymt spännande ämne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s