Andliga principer från Gamla testamentet del 11: gudsfolket som en armé

Postat: 18 januari, 2012 av olofedsinger i Bibeln, Församling, Lärjungaskap
Etiketter:

Både före och efter att israeliterna påbörjade sin 40-åriga ökenvandring kan vi läsa att de formerade sitt läger som en armé. I Fjärde Mosebokens tionde kapitel står det:

HERREN talade till Mose. Han sade: ”Gör dig två silvertrumpeter, i hamrat arbete skall du göra dem. Du skall använda dem när menigheten skall sammankallas och när lägren skall bryta upp. När man stöter i dem båda skall hela menigheten samlas hos dig vid ingången till uppenbarelsetältet. Men när man stöter endast i den ena, skall furstarna, huvudmännen för Israels ätter, samlas hos dig. När ni blåser en larmsignal, skall de läger som ligger österut bryta upp. Och när ni blåser larmsignal för andra gången, skall de läger som ligger söderut bryta upp. När lägren skall bryta upp skall man blåsa larmsignal. Men när församlingen skall sammankallas, skall ni inte blåsa larmsignal utan stöta i trumpeterna.

Det är Arons söner, prästerna, som skall blåsa i trumpeterna. Detta skall vara en evig stadga för er, släkte efter släkte. När ni i ert land drar ut till strid mot någon fiende som angriper er, skall ni blåsa larmsignal i trumpeterna. Då skall ni bli ihågkomna inför HERRENS, er Guds, ansikte, och bli räddade från era fiender. Och i dagar av glädje, vid era högtider och nymånader, skall ni stöta i trumpeterna vid era brännoffer och gemenskapsoffer. De skall göra att ni blir ihågkomna inför er Gud. Jag är HERREN, er Gud.” (4 Mos 10:1-10)

Om man läser vidare i kapitlet kan man se hur det rent praktiskt gick till när israeliterna skulle bryta upp från sitt läger. Även där blir det tydligt att det inte är ett vanligt folk som förflyttar sig – utan en armé.

Bilden av Guds folk som en armé går igen i både Gamla och Nya testamentet. I min bok Krigen i Gamla testamentet. Ett försök att förstå har jag skrivit betydligt mer om detta. Ett seminarium jag har hållit på temat finns också utlagt under fliken predikningar, för den som vill gå in och lyssna (och se). Till de mest kända exemplen från Nya testamentet hör ju annars Paulus tal om trons rustning i Efesierbrevet 6:10-18. Men det blir också tydligt i en sådan text som Andra Korinthierbrevet 10:*

Ty även om vi lever här i världen, strider vi inte på världens sätt. De vapen vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud. Och vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus och är beredda att straffa all olydnad, så snart ni har blivit fullkomligt lydiga. (2 Kor 10:3-6)

Allra mest anmärkningsvärt är kanske att Herren själv både i Gamla och Nya testamentet beskrivs som en krigare. Ett konkret exempel på detta är att ett av Guds vanligaste namn i Bibeln är ”Herren Sebaot” – som betyder just ”Herren, härskarornas Gud”. Som jag ibland brukar påpeka: varje högmässa i Svenska kyrkan tillber församlingen Gud som krigare! Detta för att man sjunger med i serafernas lovsång från Jesaja 6:3: ”Helig, helig, helig är HERREN Sebaot, hela jorden är full av hans härlighet.”

När vi talar om dessa saker kan det förstås vara viktigt att påpeka att det också finns viktiga skillnader mellan Gamla och Nya testamentet i denna fråga. Rent konkret: På Gamla testamentets tid innebar gudsfolkets identitet som armé att de titt som tätt kunde bli indragna i verkliga strider, med ett stort antal dödsfall som följd. I Nya testamentet, däremot, står det uttryckligen att ”vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna” (Ef 6:12).

När jag själv har varit ute och talat om detta brukar jag ibland använda mig av följande uppställning för att visa på dessa skillnader:

GT: Jordisk teokrati                              NT: Andlig teokrati

Etniskt gudsfolk                                            Alla folk och stammar

Fysiskt land med geografiska gränser      Andligt rike (kyrkan/himlen)

Fiender av kött och blod                              Andliga fiender (synd, död, djävul)

Guds bud reglerar det politiska livet         Guds bud reglerar lärjungaskapet (jfr Bergspredikan)

Bilden av Guds folk som en armé är en av de viktigaste beskrivningarna av Herrens efterföljare i både Gamla och Nya testamentet. Även om det finns stora skillnader i konsekvenserna som denna beskrivning får tror jag att det är viktigt att vi håller den i färskt minne även när vi tänker på vårt uppdrag som kristna. Om du vill läsa mer om vad det innebär att vi i dag får se oss själva som Jesu soldater finner du några tidigare artiklar om detta här, här och här.

* För fler exempel, se sådana bibelverser som Rom 6:13; 13:12; 1 Kor 15:32; 2 Kor 6:7; Fil 1:27-30; 2:25; 1 Thess 5:8; 1 Tim 1:18 och Filem v 2.

Annonser
kommentarer
 1. Jens G skriver:

  Förklaringen av skillnaden (och likheten) mellan ”Jordisk teokrati” och ”Andlig teokrati” var mycket god och upplysande!

  • Fam Edsinger skriver:

   Roligt att du tycker det! Jag har själv använt den i lite olika sammanhang, och har även haft hjälp av den för egen del. En angränsande fråga är ju hur vi som kristna ska tänka kring GT:s bud. Jag skriver om detta i min bok In på helig mark. Kanske något att lägga ut även här på bloggen vid tillfälle?

   • Jens G skriver:

    Ja, precis. Jag tänkte på det när du skrev om vad som reglerar livet, för ”Guds bud” är ju trots allt inte detsamma i GT för Israel som i NT. Och det kan ibland vara svårt att förstå varför GT inte gäller i NT, och hur man ska leva istället. Att skilja på åt VEM som lagarna har getts (t ex med hjälp av de goda Luther-citat du lyfter fram i boken) är ju en nyckel. Så om ni ville skriva om det någon gång i framtiden så är det intressant, men det är väl inte bråttom, utan det kan ni ju göra när tid är inne i så fall.

    ”Andliga principer från Gamla testamentet” tycker jag liknar Paulus sätt att tolka GT på (som förebilder och undervisning som hjälper oss att leva som kristna), så ni har redan gett ett gott sätt/exempel att tolka GT på i praktiken. Tack för det.

 2. […] 11: Gudsfolket som en armé GillaGillaBe the first to like […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s