Ett litet barn…

Postat: 23 december, 2011 av Jonas Nordén i Reflektioner
Etiketter:

”Ett litet barn av Davids hus ska göra vinternatten ljus…”

Dessa ord sjunger vi i en av våra många älskade advents- och julpsalmer. När det går mot jul i våra kyrkor så blir vårt fokus automatiskt större och större på detta lilla barn, som vi ofta har avbildat så sött sovandes i sin mysiga krubba. Bilden kanske omgärdas av lite väl mycket mys för att vara helt sanningsenlig, men i stort är den helt korrekt. Jesus, Guds son, valde att låta sig födas hit till jorden som ett litet, litet barn. Gud själv ödmjukade sig och gjorde sig själv helt beroende av människor, närmast i form av Josef och Maria, då han kom för att försona världen med sig själv.

Men vi ska vara noga med att vi inte stannar vid bilden av Jesus som ett litet barn, hur sött och gulligt den än kan vara. Orden i psalmen vittnar om att han är något oerhört mycket större än det: ”Ett litet barn … ska göra vinternatten ljus”. Det lilla barnet som ligger i krubben bär på en inneboende kraft att förvandla det djupaste mörker till klaraste ljus! Efter att ha bott nu mer än fem år i Norrland så vet jag hur mörk en vinternatt kan vara. ;-)

Bilden kan gälla såväl jorden i stort och det mörker som ofta råder där, men också rakt in i ditt och mitt eget liv. För visst kan det råda mörker där; saker som drabbar oss eller ord, tankar och handlingar som blir fel från vår sida eller från andras. Men oavsett hur djupt mörkret är, så kan och vill Jesus få lysa upp det! Ljuset är alltid starkare än mörkret och Jesus själv har besegrat allt mörker då han i sin död gick ner i det mörkaste mörker, för att sedan återvända därifrån och i sin uppståndelse låta det ljus bryta fram som ger världen liv. Också dig—om du vill ta emot det!

En välsignad jul tillönskas alla våra läsare, i Jesu namn!

kommentarer
  1. Eva H skriver:

    Gott!
    Och det finns en anledning jag har ett kors vid min krubba:)
    Underbar är Gud!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s