Salvationistens självbild

Postat: 19 november, 2011 av olofedsinger i Lärjungaskap
Etiketter:, ,

I serien om andliga principer från Gamla testamentet har jag tänkt återkomma till beskrivningen av Guds folk som en armé. Men låt mig redan nu få ge ett smakprov på hur beskrivningen av oss kristna som soldater har kunnat se ut inom det mest ”militära” av våra kristna samfund – Frälsningsarmén.

I det första svenska numret av FA:s tidning Stridsropet, utgivet 1883, kan man bland annat läsa följande utmanande punkter (”salvationist” är alltså det ursprungliga uttrycket för en medlem i den svenska grenen av ”Salvation Army”):

• En salvationist är en soldat och icke en feg stackare.

• Han föraktar att hedras av verlden och söker endast Guds ära.

• Han hatar synden, hur helst den uppenbarar sig.

• Han är okänslig för menniskornas beröm så väl som deras förakt.

• Han älskar sin nästas själ mer än hans gunst.

Jag tycker själv att detta är en lysande beskrivning av den kristna ”soldatens” självbild. Det grundläggande stråket i de olika punkterna handlar ju rätt och slätt om att frukta Gud mer än människor. Särskilt talande tycker jag att sista punkten är. Inte minst med tanke på den pågående debatten om huruvida helvetet är en realitet att räkna med finner jag orden ur Stridsropet väldigt rannsakande: Älskar jag min nästas själ mer än hennes gunst? För en kristen soldat måste svaret på denna fråga vara själklart!

PS. För en fördjupad undervisning på detta tema, se min artikel Soldater i Guds armé på annan plats här på bloggen.

kommentarer
  1. […] Bilden av Guds folk som en armé är en av de viktigaste beskrivningarna av Herrens efterföljare i både Gamla och Nya testamentet. Även om det finns stora skillnader i konsekvenserna som denna beskrivning får tror jag att det är viktigt att vi håller den i färskt minne även när vi tänker på vårt uppdrag som kristna. Om du vill läsa mer om vad det innebär att vi i dag får se oss själva som Jesu soldater finner du några tidigare artiklar om detta här, här och här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s