Medvetna val kring pengar och givande

Postat: 24 september, 2011 av olofedsinger i Lärjungaskap, Reflektioner
Etiketter:, ,

I söndags höll jag en predikan om vårt förhållningssätt till pengar och givande. Varje termin brukar vi lyfta fram detta ämne i någon av våra gudstjänster. Dels för att vi aldrig har några ”vanliga” kollekttal (våra medlemmar ger i första hand via bank- eller plusgiro), dels för att just detta område är ett av de mest centrala i hela Bibeln.

Jesus själv lyfter fram Mammon – alltså pengarnas avgud – som den största och allvarligaste konkurrenten till honom själv. Som han säger i Bergspredikan: ”Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon” (Matt 6:24).

För mig blev det denna gång extra viktigt att lyfta fram den brottning som jag och min fru står i därhemma, eftersom vi inom en inte alltför avlägsen framtid räknar med att flytta från vår hyreslägenhet. Vi har då behövt ställa oss frågor som:

• Hur vill vi att nästa fas av våra liv ska se ut?

Eller rent konkret: Vill vi gå in i det som tycks vara de flesta svenskars självklara dröm, med villa, volvo och vovve?

• Är detta i första hand en fråga om pengar (alltså: hur stora lån vi kan få på banken), eller är det en fråga om vilket liv vi vill leva?

Eller rent konkret: hur mycket tid vill vi lägga på vårt hus, tid som vi annars hade kunnat lägga på vår tjänst i Guds rike? Vilka ekonomiska marginaler vill vi leva med, inte bara utifrån frågan ”var går gränsen där det inte längre går runt?” utan lika mycket utifrån frågan ”hur mycket kommer vi att kunna ge om vi tar si eller så höga lån?”

För mig handlar dessa båda frågor väldigt mycket om var vi har våra hjärtan. Men de handlar också om att vi behöver göra medvetna val kring vår ekonomi – att vi behöver ta kommando över våra egna liv. Att vi inte ska låta oss ryckas med av alla andra människors åsikter och attityder i dessa frågor, utan att faktiskt sätta ned foten och säga: detta vill vi ska vara frukten av våra liv. Detta är det sätt som vi vill ställa oss och våra resurser till Guds rikes förfogande.

Jag vet inte vilka utmaningar du själv står i när det gäller pengar och givande. Men jag tror att det är viktigt att vi håller den här typen av frågor levande. Om du vill höra mer från min predikan kan du gå in på EFS i Mikaelskyrkans hemsida och lyssna. Direktlänken finner du här.

Annonser
kommentarer
 1. micael skriver:

  Det är verkligen viktigt att vi förenar strävan efter Andens nådegåvor med ett passionerat engagemang för fattigdomsbekämpning. Pingsten innebar inte bara tecken och under utan cokså att klyftorna mellan rika och fattiga utjämnades. Har skrivit mer om detta här: http://helapingsten.wordpress.com/2011/06/12/hela-pingsten-innebar-egendomsgemenskap/

 2. Johannes skriver:

  En viktig reflexion Olof! En sida av myntet som sällan lyfts fram – behovet av medvetna val är stort i allt vi företar oss! En annan aspekt kring villa-volvo-vovve är ju detta med att låna. Själv så skulle jag aldrig ta lån som jag inte skulle kunna betala tillbaka på ett par årtionden max. För er i Uppsala gör det livet med villa-volvo-vovve nästan omöjligt, även om ni skulle skrota tanken på hund och bil. Jag är skeptisk till världsekonomins utveckling och brukar lyfta fram vikten av att som kristen ”inte bara ge” (vilket är jätteviktigt, missförstå inte!) utan att också minska sitt pengabehov genom att spara och amortera. En sparad slant och mindre eller inga lån ger större frihet att kunna gå ner i tjänst och lägga tid på familj och/eller församling. Det kan ge frihet att flytta. Eller möjlighet att göra en extra insats för nödlidande i närheten. Läs mer om dessa tankar här:
  http://ungdomiostersund.blogspot.com/2011/09/pa-femte-plats.html

 3. Fam Edsinger skriver:

  Good points, bröder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s