Tilltal till det andliga ledarskapet i Norden

Postat: 21 september, 2011 av olofedsinger i Ledarskap, Profetior
Etiketter:, , , , , ,

Under senare tid är det flera personer med profetiska tjänster som har lyft fram konflikten mellan Saul och David (se 1 Sam 15-31) som en profetisk förebild för vad det som just nu håller på att ske runtom i vårt land. Nedanstående profetia har förmedlats av en pastor vid namn Martin Reen, men jag har själv tagit del av samma budskap från åtminstone två andra personer.

Som synes är det utmanande perspektiv som målas upp, och jag lägger inte ut dessa ord för att peka finger åt någon. Tvärtom vill jag skapa underlag för oss alla att helt enkelt rannsaka våra liv utifrån det som står. Martin Reen presenterar sin syn med följande ord, och det är ett intro som jag tycker förtjänar att citeras även här: ”Jag vill här dela en syn om vår tids kristna ledarskap som har berört mig mycket och fått mig att be om nåd både över min tjänst, och över kristna ledares tjänster över hela vårt land. Jag prövar ofta min tjänst i ljuset av denna syn. Ibland märker jag hur jag har kommit till korta, och då får jag omvända mig. Det är underbart att Gud är så barmhärtig och förlåtande när vi ser och vill omvända oss ifrån våra misslyckanden.”

Här kommer nu själva synen.

Jag såg hur det fanns två hus av kristna ledare i församlingen. Det första huset var Sauls hus. Detta hus representerar de ledare som värnar om sina positioner, på samma sätt som kung Saul gjorde. Dessa ledare innefattar både de ledare som har en kallelse till ledarskap, och som en gång sökt Gud och haft Hans smörjelse och välbehag över sitt liv, men också dem som aldrig har varit kallade, men som har tagit sig positioner och tjänster i församlingen på ett orättfärdigt sätt, dvs. genom kyrkopolitik eller därför att de har varit respekterade i samhället. Också de som har fått ledarpositioner i arv utan att vara kallade tillhör Sauls hus. Ibland dessa ledare fanns några mycket kända namn, som vi kanske skulle räkna som våra främsta ledare, men Gud ser annorlunda än vi.

Det andra huset var Davids hus. Det representerar de ledare som är ledare efter Guds hjärta, som söker Gud med hela sitt väsen, på samma sätt som David gjorde. Dessa ledare bryr sig inte om positioner eller titlar, de bryr sig bara om att leva ett liv som är Gud välbehagligt. När Gud ser dessa ledares liv så rörs Hans hjärta, därför att de har överlåtit sina liv till Honom, och därför är deras liv som en lovsång som ständigt stiger upp till Gud. Dessa ledare kommer att vara Guds generaler när Hans armé tågar framåt i den sista tiden.

Sedan hörde jag Herrens röst. Han sade: Jag har tills nu tolererat att Sauls hus får samexistera med Davids hus, men nu har tiden kommit då jag skall rena min församling, och då kommer jag att ta itu med, och döma, ledarna först. Jag kommer inte längre att tolerera Sauls hus. Jag kommer att döma detta hus till undergång så att bara Davids hus består.

Sedan såg jag hur kristet ledarskap i Sverige skakades om, och bara Davids hus överlevde den skakningen. Jag förstod då att denna skakning redan hade börjat och skulle pågå de närmsta åren. När Sauls hus föll såg jag många kända ansikten som blev borttagna från sina ledartjänster, men jag såg också hur många tidigare okända kristna, som i det fördolda har formats och förberetts av Herren, på samma sätt som David formades när han vaktade får och var i landsflykt, nu restes upp och insattes i ledarskap av Herren själv. Dessa ledare smordes och restes upp för att leda Guds församling i den sista tiden, och de kommer inte att bry sig om titlar eller positioner, de har bara Guds rikes bästa för ögonen. Därför kan de också leda utan kompromiss, och de kommer att leda församlingen i segerrik strid i den sista tiden.

Något som saknas i denna syn, men som har nämnts av flera andra personer som jag har lyssnat till, är att det också fanns en annan person med i dramat mellan Saul och David – nämligen Jonathan. Jonathan var Sauls son och Davids bästa vän, men han stannade ändå kvar hos sin pappa när David tvingades fly från Sauls hov. Kanske är det så att ett av våra viktigaste böneämnen nu handlar om att de som står i denna ”mellanposition” i vår svenska kristenhet ska få modet som krävs för att våga bryta upp från det gamla och invanda den dag Herren kallar dem (oss) att dra vidare!?

PS. Om du vill läsa mer om relationen mellan David och Saul, och vad vi kan lära oss av den, kolla in Tre kungar under fliken Böcker: Annat som är läsvärt. Något av det bästa som jag har läst om ödmjukhet och andligt ledarskap!

kommentarer
 1. Jonas carlzon skriver:

  Tänkvärt! Det viktiga är att vi inte själva tar saken i egna händer och börjar avgöra vem som är Saul och vem som är David. Det är Gud som kommer att göra verket, om det är Han som sagt det. :)

  • olofedsinger skriver:

   Helt sant, Jonas! Detta är för personlig rannsakan och vägledning! Lägger också till ett litet PS med tanke på det du nu tar upp.

 2. Jens G skriver:

  Tack för denna undervisning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s