Att vara en kristen röst i sin samtid

Postat: 21 augusti, 2011 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap
Etiketter:, , ,

I olika tider i historien har kristna utifrån sin tro drivit samhället till förändringar. Exempel kan vara kvinnlig rösträtt i Sverige för drygt 100 år sedan, avskaffandet av slaveri i England på 1700-talet eller svartas rättigheter i 60-talets USA. Alla dessa frågor är självklara att som kristen arbeta för och försöka förändra samhället utifrån sin tro. Och många gånger har kristna idéer inneburit permanenta förändringar i samhället. Till exempel är det ingen i Sverige idag som hävdar att kvinnor inte ska ha rösträtt. Och skulle någon hävda det så behöver det knappast vara kristna som argumenterar emot, utan det skulle Aftonbladet med flera göra. Därför är – och skall – till exempel kvinnlig rösträtt inte vara en fråga som församlingar driver idag, för bollen är ju redan i rullning. Att idag propagera för något så självklart skulle ju vara löjeväckande.

Jag har tesen att när Aftonbladet skriver om något då kan kristna sluta driva det som en fråga. För när kvällspressen fångar upp någonting då har det blivit så politiskt korrekt att det inte längre är en kontroversiell åsikt, utan har blivit mainstream och bollen rullar därmed av sig själv.

Läser jag kvällspressen ser jag därför att vi som kristna till exempel inte behöver driva några klimat- eller miljöfrågor för det gör ju kvällspressen åt oss. Skulle vi däremot gjort det på 80 och 90-talet skulle vi ha varit en profetröst i samhället. Men gör vi det nu så är ju redan bollen i rullning och det blir snarare patetiskt att vi som kristna också står där tillsammans med Aftonbladet, McDonalds, Reinfeldt och Al Gore och säger: ”vi tycker också att jorden är viktig”. På vilket sätt är vi ”jordens salt och världens ljus” då?

Nej, vår uppgift som kristna är att vara en kritisk röst in i ett samhälle och vara just ”salt och ljus”. Frågan är då: vilka ämnen och områden är det som vi som kristna då skall vara en röst in i samhället? Ja, det handlar ju såklart om det som inte är politiskt korrekt och det som Aftonbladet aldrig skulle skriva om. Till exempel:

  • Man och kvinna är inte lika. Vi är skapade olika och Gud skapade man och kvinna till sin avbild och det är först när vi kan vara man och kvinna fullt ut som vi kan vara Guds avbild.  (1 mos 1:28)
  • All kärlek är bra kärlek. Men all sex är inte bra sex (som man ju egentligen menar när man säger att all kärlek är bra kärlek). Jag skulle kunna rabbla upp många sexuella relationer och konstellationer som nästan alla människor håller med om inte är sunda.
  • En kvinna har inte rätt till sin egen kropp. Hon har till exempel inte rätt att ta död på den och försöker hon det så kommer samhället att göra allt för att rädda henne.  På samma sätt har hon inte rätt till det liv inom sig som ett foster är, utan det är något som Gud har skapat och ska bevaras.
  • Ett barn behöver växa upp med en pappa och en mamma. Det är ingen hemlighet att barn till ensamstående mår sämre, presterar sämre i skolan etc.  men vem står på deras sida och problematiserar våra höga separationssiffror?

Detta är områden där det är helt fel att hävda motsatsen i dagens Sverige. Därför är det områden där vi som kristna är kallade – att utifrån vår tro – vara salt och ljus i dagens samhälle.

Problemet är att i alla fall de tre sista punkterna grundar sig på vår själviskhet och därför upplever människor sig dömda så fort man för ämnet på tal.

För att undvika missförstånd. Ovanstående betyder ju inte att vi som kristna skall sluta leva efter principerna. Vi skall alltså fortsätta att avstå från att ha slavar, fortsätta att förvalta vår jord och fortsätta att ge människor samma möjligheter – oavsett hudfärg. Men att frimodigt våga vara ett salt och ett ljus in i vår samtid. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s