Ofruktsamma som får barn

Postat: 29 maj, 2011 av olofedsinger i Bibeln, Lärjungaskap

Påtagligt många av centralgestalterna i Guds frälsningsplan – i första hand i Gamla testamentet, men även i Nya – har en intressant egenhet gemensam. De kom till världen genom kvinnor som var ofruktsamma! Sara, Rebecka, Rakel, Hanna, Elisabet … alla hade de fått denna diagnos uttalade över sig själva.* För att inte tala om Jesu mor Maria, som till och med var jungfru!

Bakom detta tror jag att det döljer sig ett större och mer generellt budskap. En andlig princip om att våra mänskliga begränsningar inte är något hinder för Herren, utan tvärtom behagar honom, eftersom de gör det möjligt för honom att låta sig själv bli förhärligad genom oss.

När en ofruktsam får barn är det ju uppenbart att det är Gud som har varit framme … och likadant på alla andra områden i våra liv: när saker får ske genom oss som vi själva inte skulle klara av, blir det ett vittnesbörd om Guds storhet och makt. Som profeten Sakarja uttrycker det: ”Inte genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger Herren Sebaot” (Sak 4:6, GT 82).

Bakgrunden till denna princip är förstås också att vi alla, pga synden, kan beskrivas som andligt ”ofruktsamma”. Vi förmår helt enkelt inte själva producera den ”frukt” som vi från början vara skapade för att producera. Som Jesus själv så krasst konstaterar: ”Det som är fött av köttet är kött, det som är fött av Anden är ande” (Joh 3:6).

På så sätt kan Bibelns ofruktsamma kvinnor förmedla ett budskap även till oss i dag. Dels genom att de sätter fingret på ett tillstånd som vi alla genom synden befinner oss i. Ingen av oss klarar sig själv, utan Gud! Men ännu mer på att Gud är de ofruktsammas Gud. Att han möter oss i vår svaghet – i vårt beroende av honom – och att han ur detta vill skapa något nytt.

Frågan till oss blir därför: Vågar vi ställa oss till hans förfogande? Vågar vi komma till honom med våra tomma händer? Bibelns budskap är att det bara är då som han kan triumfera och bli verkligt stor genom våra liv!

Jubla, du ofruktsamma, du som inte har fött barn, brist ut i jubel och ropa av fröjd, du som inte har haft födslovärkar. Ty den ensamma har många barn, fler än den som har man, säger HERREN. Utvidga platsen för din boning, spänn ut tältdukarna som du bor inunder och spar inte. Förläng dina tältlinor och gör dina tältpluggar starka.  Ty du skall utbreda dig både åt höger och åt vänster. Dina avkomlingar skall ta hedningars länder i besittning och på nytt befolka ödelagda städer.  Frukta inte, ty du skall inte komma på skam, blygs inte, ty du skall inte bli förödmjukad. Nej, du skall glömma din ungdoms skam, och ditt änkestånds förakt skall du inte mer komma ihåg.  Ty den som har skapat dig är din man, HERREN Sebaot är hans namn. Israels Helige är din återlösare, han som kallas hela jordens Gud. (Jes 54:1-5)

*) Mödrarna till Isak, Jakob, Josef, Samuel och Johannes döparen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s