Att uppväcka döda – del 2

Postat: 30 april, 2011 av olofedsinger i Bibeln, Gåvor & Tjänster, Lärjungaskap
Etiketter:, ,

Det är inte ofta jag brukar kritiseras för att vara för konkret. Ofta är det i stället när man som förkunnare är för dålig på att peka på de praktiska tillämpningarna av en biblisk sanning som det kan komma fram människor med synpunkter på vad man sagt. Men det jag nu står i begrepp att skriva om var jag faktiskt tvungen att redigera bort ur min senaste bok – helt enkelt för att det kunde uppfattas som alltför praktiskt och konkret.

Jag ska väl genast säga att jag gick med på denna ändring i mitt manus, helt enkelt för att jag inser att denna undervisning kan missbrukas. Uppväckandet av döda är ju inget vi ska ägna oss åt på ett lättvindigt sätt! Men det jag här vill göra är helt enkelt att skissa på en modell för hur vi konkret kan gå till väga i den händelse Herren skulle välja att uppmana oss att tala liv in i en död människas kropp.

En viktig förebild för mig när det gäller detta är profeten Hesekiel. I det trettiosjunde kapitlet i denna bibelbok finns en berättelse som i alla tider har fascinerat sina läsare. Den handlar om hur Herren för Hesekiel till ”de förtorkade benens dal”. ”Herrens hand kom över mig”, berättar han, ”och genom Herrens Ande fördes jag bort och sattes ner mitt i en dal, som var full med ben. Han förde mig fram bland dem, och se, de låg där i stora mängder utöver dalen, och se, de var alldeles förtorkade.”

Därefter berättar Hesekiel hur han får uppdraget att tala till benen och säga: ”Ni förtorkade ben, hör Herrens ord: Så säger Herren, Herren till dessa ben: Se, jag skall låta ande komma in i er, så att ni får liv. Jag skall fästa senor vid er och låta kött växa ut på er och övertäcka er med hud och ge er ande, så att ni får liv. Och ni skall inse att jag är Herren.”

När Hesekiel hade talat ut dessa profetiska ord skriver han att det ”hördes ett rassel, och se, det blev ett sorl, och benen kom åter tillsammans, så att det ena benet fogades till det andra. Medan jag såg på, växte senor och kött på dem och de täcktes med hud.” Till sist får han även profetera livsande in i de döda kropparna: ”Så säger Herren, Herren: Kom, du Ande, från de fyra väderstrecken och blås på dessa slagna, så att de får liv.” Och då, berättar Hesekiel, ”kom Anden in i dem, och de fick liv och reste sig upp på sina fötter, en mycket stor skara.”

Det Hesekiel får vara med om är av allt att döma en profetisk vision; det har alltså inte hänt i verkliga livet. Men det är ändå en fantastisk illustration av hur Guds uppståndelsekraft kan vara verksam i och genom en människas profetiska tilltal.

Biskop David Pytches har i sin bok Kom, helige Ande! (HFs förlag 1990) ett kapitel om att uppväcka döda. Som avslutning på detta ger han en enkel checklista för vad vi bör tänka på i den händelse Herren kallar oss till denna speciella tjänst. I en bearbetad version ser den ut så här:

1)    Invänta Herrens särskilda ledning. Uppväckandet av döda är inget man kan ägna sig åt på eget initiativ! (I klartext: utan tilltal – don’t even think about it!)

2)    Uppmana de människor som finns på plats att omvända sig till Herren.

3)    Vid behov: Avlägsna otro, känslosamhet och liknande från den dödes omgivning (jfr Mark 5:37-41, Apg 9:40).

4)    Tala ut det som Gud specifikt lägger på ditt hjärta. Handla i tro. Befall den döde att bli levande i Jesu namn. Näps dödens ande. (Jfr vittnesbörden i del ett av denna artikel.)

Uppväckandet av döda måste rimligen vara ett av de mest utmanande tros-test vi som människor kan utsättas för. Men fördenskull ska vi inte utesluta att vi faktiskt kan komma att kallas till denna tjänst. Som Jesus själv säger: ”där ni går fram skall ni predika: Himmelriket är nu här. Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar” (Matt 10:7-8).

PS. Om du vill läsa mer om detta med att i tro tala ut sådant som är möjligt endast tack vare Guds övernaturliga kraft, se min artikel ”Härolder för Guds rike” från 19 oktober 2010.

kommentarer
  1. micael skriver:

    Är du måhända den förste kristna bloggaren som undervisar om att väcka döda? Oavsett så är det jättebra att du gör detta, kyrkan i Sverige måste förbereda sig och inte drabbas av illussionen att det är en annan Helig Ande våra syskon i tredje världen använder sig av när de uppväcker döda.

    • olofedsinger skriver:

      Ja, kanske. Våga tänk tanken: en våg av Guds uppståndelsekraft över vår nation, som bryter med apati och andlig sömnighet, och som konkret också får leda till ett nytt utgjutande av kraftgärningarnas nådegåvor. ”Vakna upp, du som sover, och stå upp från de döda, så skall Kristus lysa över dig” (Ef 5:14).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s