Möte med trädgårdsmästaren

Postat: 25 april, 2011 av Jonas Hallabro i Reflektioner
Etiketter:, , , ,

För många av våra grannar i Helsingborg verkar det som om Påsken mest handlar om trädgårdsarbete! Och faktum är att det inte är så tokigt tänkt! För att förstå vad den tomma graven har med trädgårdsarbete att göra måste vi se tillbaka i en snabb repetition av historien.

Gud skapade världen och han såg och sa att den var god, precis så som hans tanke från början. Bibeln beskriver att människan skapas för att leva i en trädgård, en underbart god plats. I denna trädgård lever människorna hela liv i hela relationer och umgås utan hinder med Gud själv.  Från början så står det att Gud vandrade i trädgården med de första människorna. Han var från början den store trädgårdsmästaren, skaparen av allting. Efter fallet där människan valde synden och vänder Gud ryggen och människan förvisas ur trädgården och lever allt sedan dess som otrygg främling och allt elände som vi har omkring oss kommer in.

Sen händer det fantastiska att Jesus kommer och han visar hur Gud verkligen är, stundtals chockande och omtumlande för dem som möter honom. Han talar om och praktiserar Guds rike som egentligen inte är något annat än Guds perfekta vilja. Budskapet om riket skakar om på alla möjliga plan, sjuka helas, människor befrias, hoppet tänds och människor upprättas. Jesu budskap var revolutionerande och makterna i den här världen kunde inte hantera honom. Han får betala med sitt liv. Han dör uppspikad på ett kors med orden ”förlåt dem” på sina läppar. Men det slutar inte där. Något han talat om för sina lärjungar vid flera tillfällen var detta att han faktiskt skulle dö och inte bara det, han skulle uppstå. Han har till och med vid ett tillfälle när han just uppväckt sin vän Lasarus från döden kallat sig själv för ”uppståndelsen och livet”.

Jesu uppståndelse är inte bara en häftig grej i raden av många andra han gjorde, det är inte bara en enastående avslutning på Jesus jordiska gärning. Alla han förlåtit, alla under, alla befrielser, alla människor som Jesus upprättat pekar fram mot uppståndelsen. Allt får sin mening genom den. Precis allt syftar fram mot uppståndelsen.

 ”Maria stod utanför graven och grät. Och medan hon grät lutade hon sig in i graven. Hon fick då se två änglar i vita kläder sitta där Jesu kropp hade legat, den ene vid huvudets plats, den andre vid fötternas. Och de sade till henne: ”Kvinna, varför gråter du?” Hon svarade: ”De har tagit bort min Herre, och jag vet inte var de har lagt honom.” När hon hade sagt det, vände hon sig om och fick se Jesus stå där, men hon förstod inte att det var han. Jesus sade till henne: ”Kvinna, varför gråter du? Vem söker du?” Hon trodde att det var trädgårdsmästaren och sade till honom: ”Herre, om det är du som har fört bort honom, så säg mig var du har lagt honom, så att jag kan hämta honom.” Jesus sade till henne: ”Maria.” Då vände hon sig om och sade till honom på hebreiska: ”Rabbuni” – det betyder lärare. Jesus sade till henne: ”Rör inte vid mig, ty jag har ännu inte farit upp till Fadern. Men gå till mina bröder och säg till dem att jag far upp till min Fader och er Fader, till min Gud och er Gud.” Maria från Magdala gick då och berättade för lärjungarna att hon hade sett Herren och att han hade sagt detta till henne.” Joh 20:11-18

Maria från Magdala möter här först två änglar, men sen möter hon Jesus själv. Hon är kvar och gråter vid graven när Jesus kommer fram till henne. Först känner hon inte igen honom, men när han säger: ”Maria”, då känner hon igen hans röst, den trygga, kärleks fulla Jesus som hon lärt känna. Det är verkligen han. Det står liksom i förbifarten att hon tror att det är trädgårdsmästaren hon möter. Jag tror inte Johannes bara vill berätta att Maria misstog sig om vem hon mötte. Jag tror att Johannes menar att Maria på ett djupare plan faktiskt ser helt rätt. Hon möter verkligen trädgårdsmästaren.

Johannes säger i sitt evangelium att Jesus är Ordet från begynnelsen. Nu är Jesus uppstånden från de döda, historien vänder och upprättelsens tid har kommit. Den nya skapelsen bryter nu fram. Först och främst handlar det om människors upprättelse men Nya testamentet stannar inte där, den bild som målas upp är den av alltings upprättelse. Hela kosmos påverkas. Trädgårdsmästaren är tillbaka för att upprätta världen!

Biskopen och teologen Tom Wright uttrycker det så här: ”Det som sker på påskdagen är att Guds nya skapelse drabbar en överraskad värld och pekar framåt mot alltings förnyelse, alltings återlösning, ja hela skapelsens pånyttfödelse”

Gud har faktiskt redan från första början haft planen att återlösa den skapelse om vilken han en gång sa att den var god. Paulus skriver: ”Ty skapelsen väntar ivrigt på att Guds barn skall uppenbaras. Skapelsen har ju blivit lagd under förgängelsen, inte av egen vilja utan genom honom som lade den därunder. Ändå finns det hopp om att också skapelsen skall befrias från sitt slaveri under förgängelsen och nå fram till Guds barns härliga frihet. Vi vet att hela skapelsen ännu samfällt suckar och våndas.” (Rom 8:19-22) Jesus manar oss i Markus evangelium och säger:

”Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen” (Mark 16:15)

Centralt i detta evangelium som går ut till hela skapelsen är detta att graven är tom! Det är om Påskdagens morgon som Psaltaren 2:7 profeterar: ”Du är min Son, jag har i dag fött dig.” Jesus som återuppstånden är den förstfödde från de döda. Han kom tillbaka med livet i behåll för att aldrig mer dö. Han kom tillbaka med nycklarna till döden och dödsriket och säger: ”Jag var död, och se, jag lever i evigheternas evigheter” (Upp 1:18).

Vi är kallade att vara Guds ambassadörer och medarbetare för att föra ut uppståndelsens kraft till en väntande värld. Varje gång vi i lydnad till Kristus väljer att bli kanaler för Guds rike och handla i kärlek och kreativitet, varje gång som rättvisan segrar, varje gång som fred och rättfärdighet sprider sig, varje gång människor upprättas, familjer helas och frestelser besegras så är uppståndelsens kraft verksam!

Den i nuet förlösta uppståndelse-kraften pekar i sin tur fram emot den dag som hela skapelsen står på tå inför. Dagen då Jesus kommer tillbaka för att slutligen upprätta allt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s