Moderna martyrer

Postat: 5 mars, 2011 av olofedsinger i Reflektioner
Etiketter:

För ett par veckor sedan var jag och min fru och såg Xavier Beauvois film Gudar och människor på Fyrisbiografen i Uppsala. Den utspelar sig i Algeriet i mitten av 90-talet och handlar om en grupp kristna munkar som med stor kärlek betjänar den i huvudsak muslimska befolkningen, men som när de radikala islamisterna flyttar fram sina positioner ställs inför ett val: Fly och rädda sina egna skinn eller stanna med risk för att mista livet?

Filmen får naturligtvis en särskild laddning genom att den bygger på en sann historia. Att den är sevärd förstår du också av att den i både Dagen och Svenska Dagbladet fick högsta tänkbara betyg. Men framför allt får den en att fundera: Hur skulle jag själv agera om jag ställdes inför samma val? Vad innebär det att ha en kallelse, och ska vi stå fasta vid denna till varje pris? De stillsamma munkarna provocerar genom att de inte tar för givet att det är vare sig det enklaste eller mest logiska beslutet som måste vara det rätta när dessa och liknande frågor ställs på sin spets.

I torsdags kunde tidningen Dagen berätta om den kristne ministern i Pakistans regering, Shahbaz Bhatti, som har blivit skjuten. Det var en nyhet som berörde mig djupt. På senare tid är det två högt uppsatta kristna pakistaner som blivit mördade, och i båda fallen har det varit för att de som kristna har verkat för att upphäva den hädelselag som i många fall fungerar som ett effektivt vapen mot de religiösa minoriterna i landet.

Bhatti var en modig Herrens lärjunge. Bara några veckor innan han mördades deklarerade han inför kameran: ”Jag tror på Jesus Kristus, som gav sitt liv för oss. Jag vet vad det innebär att följa korset. Jag är beredd att dö för saken. Jag lever för de lidande, och jag kan dö för att försvara mitt folks rättigheter. Hoten och varningarna får mig inte att ändra mina åsikter i princip. Jag föredrar att dö för mina principer och för rättvisa hellre än att kompromissa med dem.”

Vi behöver fler människor som Shahbaz Bhatti. Är du en av dem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s