Guds rike är nära?

Postat: 7 december, 2010 av Jonas Nordén i Lärjungaskap

Enligt evangelisten Markus så är Jesu första predikan väldigt, väldigt kort. Han förkunnar Guds budskap genom att säga: ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet”. Vad innebär det att Guds rike är nära idag?För så är det ju faktiskt fortfarande. Vi lever än idag i den tidsålder då Guds rike har kommit nära genom Jesus Kristus och genom hans helige Ande. Markus använder denna inledningspredikan av Jesus som en språngbräda för det han sedan återberättar av Jesu liv. Redan i den fem första kapitlen har han med all önskvärd tydlighet visat oss vad det innebär att Guds rike nu har kommit nära genom Jesus.

I tur och ordning berättar han om hur Jesus, som kung i Guds rike, har makt över: 1. Onda, orena andar (Mark 1:21-28), 2. Sjukdomar (Mar 1:29-34), 3. Synder (Mark 2:1-12), 4. Naturen (Mark 4:35-41) och 5. Döden (Mark 5:21-43). Allt detta är underlagt Honom som är Herre i Guds rike och i och med att Guds rike nu har kommit nära, så kan detta herravälde manifesteras på jorden – i ditt och mitt liv!

Men det är inte nog med att Jesus manifesterar detta. Ett av de mest utmanande orden som Jesus säger till sina efterföljare är dessa: ”Den som tror på mig skall utföra de gärningar som jag gör, och större än dessa skall han göra, ty jag går till Fadern”. De gärningar som Jesus gjorde, då han drev ut onda andra, botade sjuka, förlät synder, stillade stormar och uppväckte döda ska alltså vi som hans lärjungar nu göra!? Detta är något svårsmält, men om Jesus säger det så måste det vara så. Idag är det alltså din och min uppgift att visa världen på vilket sätt som Guds rike har kommit nära – det sker genom predikan och undervisning, men kanske allra främst genom gärningar. Att i konkret handling utföra samma saker som Jesus gjorde och som fick folket att häpna – och komma till tro på Honom.

Givetvis är det inte vi själva, i vår egen kraft, som ska utföra detta. Det kan vi inte. Men i den helige Andes kraft och med bön i Jesu namn så har vi fått auktoritet och makt att göra gärningar som Jesus – och (vågar jag skriva det?) ännu större!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s