Bli en Bonsai!

Postat: 12 oktober, 2010 av Martin Alexandersson i Lärjungaskap, Reflektioner

Bonsai. För mig går tankarna till Mr Miyagi i Karate Kid-filmerna som jag såg för sådär 20 år sedan. (Du som inte har sett dem ska inte känna att du har missat så mycket…) För er som inte är så bevandrade i bonsaiodling så ska jag här ge en liten grundkurs. En bonsai skiljer sig markant från till exempel en vanlig ek på så sätt att den har en trädgårdsmästare som aktivt sköter om den. Eken i skogen planteras av ett ollon och sedan får det växa fritt medans bonsaien dagligen ansas av trädgårdsmästaren. Jesus har pratat om det här med att ansas i Joh 15:2

Varje gren i mig som inte bär frukt skär han bort, och varje gren som bär frukt ansar han, så att den bär mer frukt.

Det som också skiljer en bonsai från ett träd och från alla andra krukväxter (och orsaken till att alla mina har dött) är att den behöver vattnas varje dag. Men inte nog med det – en gång i veckan måste den dessutom dränkas i vatten för att överleva. Tänk om det får vara så med dig och mig också! Att vi behöver ett stänk av Gud varje dag och en riktig genomblötning av Honom varje vecka.

En bonsai blir – till skillnad från eken – inte stor. Det är inte poängen utan poängen handlar om att den skall vara precis som trädgårdsmästaren vill. Ofta är den krokig och då är orsaken att trädgårdsmästaren vill ha det så och med hjälp av ståltråd har förmått stammen att växa krokigt. Många utav oss har nog liknande erfarenhet från livet med Gud – det har inte varit spikrakt och vi upplever det som att vi verkligen har gått fram och tillbaka och är krokiga.

Bonsaien är liten och ser kanske inte mycket ut för världen. Precis som du och jag kanske känner oss. Men om vi låter Gud beskära oss, dränka oss i sin helige Ande och leda oss på sin krokiga väg , så är vi – lik bonsaien – full av växtkraft och kan få bära frukt för Hans rikes skull!

© http://www.sxc.hu

kommentarer
  1. Renecca Nordén skriver:

    Underbar liknelse – tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s